Wat is Agility?

Agility, ook wel behendigheid in het Nederlands genoemd, is een sport afkomstig uit Engeland. De hond wordt door een parcours begeleid door een persoon, de handler. De handler geeft aan welke hindernissen de hond moet nemen en in welke volgorde.


Een parcours bestaat gemiddeld uit 20 hindernissen en varieert uit hoogtesprongen, slalom, tunnels en raakvlakken. Er worden in wedstrijden drie verschillende onderdelen gelopen. De jumping bestaat alleen uit sprongtoestellen, palen en tunnels. Het vast parcours bestaat uit alle bestaande toestellen. Daarnaast is er een spelonderdeel wat uit verschillende varianten bestaat. Zo kan er een gambling gelopen worden. Bij de gambling krijg je punten per toestel en bepaal je zelf je rondje. Snooker bestaat uit combinaties maken en zo zijn er nog wat andere leuke spelonderdelen.


Een hond mag mee doen aan wedstrijden als hij/zij 15 maanden oud is. Vanaf ongeveer een jaar oud begin je met het opbouwen van de hoogte. Vanaf pups af aan kan je beginnen met het aanleren van bepaalde vaardigheden die niet belastend zijn voor de spieren en gewrichten van de hond. Dit noemen wij pré-agility.


Behendigheid is voor iedere hond een belastende sport. Daarom letten wij erg goed op de gezondheid van honden die bij ons langskomen. Ze mogen geen overgewicht hebben, geen ziektes die de sport belemmert en sommige erg grote of extreem kleine rassen zijn minder tot niet geschikt. Bij twijfel en/of vragen kan je altijd contact met ons opnemen hierover.

De hoogtesprong is een toestel dat het meeste voorkomt in het parcours. Elke hond springt naar zijn bijpassende hoogte.


Bij de FHN zijn er vier hoogte klassen.

tot 30cm schofthoogte springt de hond 30cm

tot 40cm schofthoogte springt de hond 40cm

tot 50 cm schofthoogte springt de hond 50cm

50cm> springt de hond 60cm


Bij Raad van Beheer zijn de klassen als volgt ingedeeld.

> 35cm schofthoogte springt de hond 30cm

35cm <> 43cm schofthoogte spring de hond 40cm

43cm> springt de hond 60cm

De tunnel is een toestel die in verschillende bochten en lengtes in het parcours kan liggen. Vrijwel altijd moet de hond de tunnel van één kant nemen, maar soms mag de handler kiezen.


Een variant op de tunnel is de slurf. Dit toestel wordt niet veel meer gebruikt in de wedstrijden vanwege twijfel over de veiligheid. Het is wel handig dat de hond hem leert beheersen, omdat hij niet officieel verwijdert is. De slurf is een tunnelingang met een zak eraan, waarbij de hond met zijn neus en lichaam de zak omhoog moet duwen.

Slalom, oftewel palen komen (bijna) altijd in het parcours voor. Bij de debutanten in zestal, maar daarna altijd in twaalf stuks. De hond steekt de palen altijd met zijn linker voorpoot in, vanaf beide richtingen.


De palen is een belastend toestel voor de spieren en gewrichten van een hond en daarom is het belangrijk een goede techniek aan te leren.

De band is een toestel waarbij de hond door het gat moet springen. De meeste banden zijn met een magneet vast gemaakt, zodat deze los schiet als de hond hem aanraakt. De hoogte van de band wordt bepaald door de spronghoogte van de hond. In de veteranen-klasse komt geen band meer voor.

De wip is een raakvlaktoestel wat altijd maar van één kant belopen kan worden. De vlakken op het begin en het einde van het toestel moeten net als op de kattenloop en A-schutting aangeraakt worden. Dit heten raakvlaktoestellen, die niet in de jumping voorkomen.

De A-schutting is een puntvormig toestel die door de honden ook weer tot het raakvlak genomen moet worden. Het is van belang dat de honden recht en met snelheid op de schutting af komen lopen, zodat ze veilig de hoogte kunnen behalen.

De kattenloop is een toestel in de vorm van een langwerpige brug. Deze heeft net als de schutting en wip twee raakvlakken die door de hond geraakt moeten worden. Net als alle andere toestellen moet de kattenloop van de juiste richting genomen worden dat aangegeven wordt door een nummerbordje.

Stichting TWIZE

Verl. Hoogeveense Vaart 162

7917 TH Geesbrug

info@twizedogsport.nl

06-36169593

KVK-nummer: 74898027 

NL76INGB0008967272

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze site.

© Copyright. All Rights Reserved.